Erdogan ke Duta Besar AS: Silakan Angkat Kaki dari Turki!

Ketegasan dan martabat Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan kembali menghangatkan dunia antarabangsa. Semasa sidang akhbar di hadapan wartawan tempatan dan asing, Erdogan berkata negaranya tidak mengiktiraf kewujudan Duta Besar AS (Duta Besar). Beliau berkata duta besar itu terpaksa meninggalkan Turki jika Amerika Syarikat memutuskan visa visa pasport.

Seperti yang dilaporkan oleh Aljazeera pada hari Rabu (10/11/2017), dalam satu persidangan dengan Presiden Serbia Alexsandar Vucic, Erdogan mengecam krisis pasport visa bebas antara Turki dan Amerika Syarikat. Sekiranya duta AS di Ankara dimasukkan dalam polemik, maka dia harus meninggalkan Turki.

Erdogan juga mengarahkan pegawai Turki supaya tidak mengakui kewujudan duta besar AS di Ankara. Erdogan mendedahkan, dia hanya menolak apabila duta itu hendak berjumpa dengannya.

Tambahan pula, Erdogan menggelar Duta Besar AS sebagai mata-mata. Menurutnya, mata-mata sedemikian tidak boleh dibenarkan bekerja di Turki.

Seperti yang dipetik oleh Dakwatuna, kedutaan Turki di Washington pada Ahad (8/10/2017) dan membekukan perkhidmatan pasport visa. Ini adalah tindak balas terhadap tindakan serupa oleh kedutaan AS di Ankara. Malah pernyataan parti Turki tepat seperti kenyataan AS, hanya mengubah nama tempat itu sahaja. [Ibnu K / Tarbiyah.net]

sumber; sepatuputih

Reply